Programmamaker | Onderzoeksjournalist

Sinan Can

“In alles wat ik maak, moet het menselijke verhaal centraal staan.”

Sinan Can (Nijmegen, 1977) is een award winning documentairemaker, onderzoeksjournalist en programmamaker die met indringende documentaires als Retour Kalifaat en Bloedmineralen, De talkroute belangrijke journalistieke prijzen heeft gewonnen. Hij wordt gezien als een betrokken en deskundige Midden Oosten specialist en wordt in die hoedanigheid vaak bij diverse TV programma’s uitgenodigd om uitleg te geven over conflicten en andere problematiek.  

De documentaires die Sinan maakt hebben vaak te maken met de problematiek in oorlogsgebieden. Hierbij focust hij zich niet alleen op de perioden van geweld, maar ook op de problemen waar mensen in wederopbouwgebieden mee te maken krijgen. Daarnaast houdt hij zich bezig met de thematiek van polarisering en parallelle samenlevingen.

Voor de documentaire Retour Kalifaat (2021), die Sinan samen met Danielle van Lieshout maakte, werden de twee beloond met een Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland. In de film laten ze zien hoe Syrische Koerden kort na de ineenstorting van het zelfbenoemde kalifaat de brokstukken van de oorlog opruimen. Voor de documentaire Bloedmineralen, de talkroute uit datzelfde jaar, werd Sinan eveneens met een Tegel beloond.

In september 2022 zond BNNVARA de imposante vierdelige documentaireserie Breuklijnen uit. Voor de serie verbleef Sinan een jaar lang in Europese banlieues als Clichy (Parijs), Tower Hamlets (Londen), Molenbeek (Brussel) en Rinkeby (Stockholm) om te onderzoeken of deze als gevaarlijk bekend staande buurten diepe breuklijnen zijn geworden.

In de serie Sinan op zoek naar het Paradijs (2022), waarin de Eufraat en de Tigris gevolgd wordt, kon Sinan eindelijk laten zien hoe hij het Midden-Oosten óók beleeft. Dat heeft geweldige verhalen opgeleverd die de vele kijkers hebben ontroerd, verrast en doen glimlachen.

In 2023 maakte Sinan voor BNNVARA Inside Kalifaat waar hij in de Syrische gevangenis spreekt met twee Nederlandse IS-gevangenen over de mogelijkheid van terugkeren en maakte hij samen met Natascha van Weezel de documentaire Brug over de breuklijn. Hierin onderzoeken zij de gevolgen van de Gaza- oorlog in Nederland, een reis van twee vrienden die weigeren op te geven en blijven zoeken naar dialoog en vrede.

Naast filmmaker is Sinan ook schrijver. Zo schreef hij de boeken Bloedbroeders en De Arabische Storm.

Op 22 februari 2022 richtte Sinan samen met vrienden de stichting Shams-Rumi op, met als belangrijkste doelstelling kinderen in oorlogsgebieden te helpen. 

Sinan kan diepgaand over zware en serieuze onderwerpen vertellen waarbij altijd plaats is voor meer luchtige en persoonlijke momenten. Sinan baseert zijn lezingen op diepe kennis over specifieke thema’s maar ook op zijn eigen reiservaringen.  

Neem voor vragen of verzoeken vrijblijvend contact op via info@lev-agentschap.nl